top of page
Flere salg av småkraftverk

01.06.2021

Nylig bisto vi selgerne av Råssafoss Kraftverk AS og Befring Kraft AS.Leier ut til Småkraft AS

Grunneierne ved Råsåsfoss Kraftverk i Surnadal leier ut vannfallet sitt til Småkraft As. 


 «Den 19. april kjøpte Småkraft AS 100% av aksjene i Råssåfoss Kraftverk AS. Kraftverket som er i Surnadal kommune i Møre og Romsdal har en 5,35 MW Pelton turbin med en årlig produksjon på 19,1 GWh fornybar energi. Turbinen er levert av Small Turbine Partner AS, med en Leroy Somer generator.


«Vi i Småkraft er veldig glade for å få til et samarbeid med grunneierne på Råssåfoss kraftverk, god relasjon til våre langsiktige eiere gjør at vi har mulighet til å sikre ytterligere tilgang på mer fornybar energi gjennom denne og andre investeringer vi jobber med», sier adm.dir. i Småkraft AS Terje Vedeler.


«Råssåfoss kraftverk er bygget med innsikt og sans for detaljer, og dette er et småkraftverk vi gleder oss til å videreføre. Videre er vi veldig glade for at flere av selgerne er med oss videre til å føre tilsyn med Råssåfoss Kraftverk slik at vi sammen kan skape fornybar energi i årene som kommer.»


«Råssåfoss kraftverk betyr mye for oss grunneiere», sier Anders Talgø på vegne av selgerne. «Det har vært lagt ned et betydelig arbeid, spesielt i utbyggingsfasen, og salget vi nå har gjennomført er med på å sikre verdiene vi har skapt. Selv om vi selger aksjene i selskapet, har grunneierne fremdeles eierskapet til elven og fallrettene for fremtidige generasjoner. Leiemodellen for fallrettene videreføres, noe som sikrer at grunneierne fortsatt tar del i verdiskapingen i Råssåfoss Kraftverk AS».


Begge parter uttrykker at det har vært en god og konstruktiv prosess som har ledet frem til avtalen. Krafthuset og advokatkontoret Wold&Co i Molde har bistått selgerne, mens advokatfirmaet Thommessen og Sweco har bistått kjøperne.»

 

Les mer på Småkraft foreninga.

 

Finner overtar Befring Kraft

Finsk Kraft kjøper småkraftverket Befring i Sunnfjord.


Befring Kraft AS i Stardalen i Sunnfjord kommune skifter eiere. Det kjente småkraftverket ble satt i drift i 2003 og har vært eid av grunneierne. Den norske småkraftspesialisten Bekk og Strøm skal drifte kraftverket.


Befring kraftverk har to turbiner og får vannet sitt fra et 27 kvadratkilometer stort nedslagsfelt oppunder Jostedalsbreen.


Profesjonell ny eierFinsk Kraft, eller på finsk Suomen Voima, eier en rekke kraftverk i Norden, og står for en årlig kraftproduksjon på 400 GWh. I tillegg har selskapet mer enn 300MW i prosjekter som er under bygging eller utvikling. Finsk Kraft har et sterkt fokus på grønn, fornybar energi.– Befring Kraft passer godt inn i vår portefølje. Vi vil i løpet av våren 2021 også overta Stardalen Kraft på 50 GWh bare 3 kilometer unna Befring, sier Antti Vilkuna, daglig leder i Finsk Kraft.

Fra nord til sørBekk og Strøm, som spesialiserer seg på å drifte småkraftverk, skal drifte kraftverket på vegne av det finske selskapet. Fra før drifter Bekk og Strøm en rekke småkraftverk i Norge, både som det eier selv eller på vegne av andre.– Vi drifter allerede småkraftverk fra Troms i nord til Kristiansand i sør og Befring passer perfekt inn i vår driftsprofil, sier Carl-Fredrik Lehland, daglig leder i Bekk og Strøm.


En god avtaleDe åtte grunneierne som står bak kraftverket er godt fornøyd med avtalen.– Vi har bevist at vi klarte dette på egenhånd, både når det gjelder utvikling og drift. Men det har også vært en krevende og utfordrende prosess med både oppturer og nedturer. Når vi nå selger er vi glade for at det kommer inn solide eiere og erfaren drift med riktig fokus, sier Kjell Lyngstad, styreleder i Befring Kraft. Salget er meglet av Krafthuset AS. Advokatfirma Tofte har bistått kjøper og Wold & Co har bistått selger som juridiske rådgivere.


Les mer på Småkraft foreninga.

 


bottom of page